Telefonunuza Asla İndirmemeniz Gereken Mobil Uygulamalar
Blog Author
Göktuğ Ceyhan
  • 5 Ağustos 2022 12:11

Android ve iOS işletim sistemli cihazlara indirdiğimiz her uygulama güvenli olmayabilir. Özellikle Google Play ve App Store harici internet ortamından indirilen uygulamalar büyük risk taşıyor. As Bilişim Teknolojileri olarak bu yazımızda Android ve iOS cihazlar için geçerli olan riskli uygulamaları araştırdık.

Samsung, Oppo, Xiaomi marka gibi Android işletim sistemine sahip cihazlar, Apple iPhone marka iOS işletim sistemli cihazlara göre daha fazla risk taşımaktadır. Bunun nedeni Android cihazlarda direkt internet ortamından APK kurulumunun mümkün olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat iOS işletim sistemli cihazlarda jailbreak işlemi yapılmadığı sürece App Store harici uygulama indirip yüklemek mümkün değildir. 

Jailbreak Nedir?

Jailbreak, iOS işletim sistemli cihazların kök (sistem) dosyalarına erişimin açılması işlemidir. Bu işlem sonucunda App Store dışında, internet ortamından uygulama indirip yüklemek mümkün. Hatta ücretli uygulamalara ücretsiz erişim sağlanabiliyor. Fakat bununla birlikte indirilen uygulamanın güvenilirliği bilinmiyor, dolayısıyla cihazda güvenlik açığı oluşuyor. Jailbreak yapılmadığı takdirde iOS işletim sistemi kapalı kutu konumundadır. Hiçbir şekilde sistem dosyalarına ulaşılması mümkün değildir. Bu da iOS işletim sistemini güvenilir yapan en büyük unsurlardan biridir. 

Root Nedir?

Android cihazlarda yapılan root işlemi, tıpkı iOS işletim sistemine uygulanan jailbreak gibi kök dosyalara erişimi açmaktadır. Root işlemi sonrasında birçok özellik içeren uygulamalar ile Android işletim sistemi üzerinde değişiklikler yapılabilmekte. Bunun dışında kök dosyalarının erişime açılması güvenlik riski taşımaktadır. İndirdiğiniz bir uygulama kök erişimi sağladığında sisteme zarar verebilir veya cihazınızı kullanılamaz hale getirebilir. 

Bu nedenle jailbreak ve root işlemleri yapmak istiyorsanız iki kere düşünmenizde fayda var. Çünkü kişisel verileriniz çalınabilir veya cihazınız kullanılamaz hale gelebilir. 

Bu işlemleri uygulamasanız da özellikle akıllı telefonunuza indirdiğiniz uygulamalara dikkat etmelisiniz. Bazıları indirilmesi güvenli görünse bile uygulama içindeki yazılımlarla kişisel verilerinizi açık hale getirebilir. 

Bu uygulamalardan son zamanlarda popüler olanlara gelin beraber göz atalım;

  • Çeşitli Özellikler Sunan Üçüncü Parti Sosyal Medya Uygulamaları

    Facebook, Twitter, Instagram vb. platformlar için üretilen, gizli profilleri görüntüleme, takipçi analizi, takipçi hilesi gibi uygulamaları kullanmak oldukça risklidir.  Bu uygulamalar sosyal medya hesap giriş bilgilerinizi ister ve risk burada başlıyor. Sosyal medya hesabınız ile üçüncü parti uygulamalara giriş yapmak kullanıcı adı , e posta adresi ve şifrenizin çalınmasına yol açabilir.

    Bu ve bu tür uygulamalar zaman zaman Play Store ve App Store üzerinden kaldırılsa da bir şekilde tekrar yayına girebiliyor. Bu nedenle marketlerden bu tür uygulamaları indirmemenizi tavsiye ediyoruz. 

  • Hileli veya Ücretsiz Pro Sürüm Kullanımı Sunan Modlanmış Uygulama ve Oyunlar

    iOS işletim sistemlerinde jailbreak yapılmadan internet ortamından bu tür uygulamalar indirilmesine izin verilmese de Android işletim sistemlerinde root erişimine ihtiyaç olmadan internet ortamından apk uzantılı uygulamalar indirilip kurulabiliyor. Yani android kullanıcıları indirecekleri uygulamaları çok iyi analiz etmeli. İnternet ortamından indirilen hileli ya da bedava indirilen ücretli uygulamaların içerisine zararlı yazılım eklenmiş olabilir. bu da cihazınıza virüs girmesi anlamını taşır. Bu nedenle android cihazlar için mutlaka antivirüs uygulamaları kullanmanızı ve Google Play dışında uygulama ve oyun indirmemenizi öneriyoruz. 

Yüklememeniz gereken bazı üçüncü parti uygulamalar;

  • Postegro & lili 
  • BlindStory
  • IGPool: Instagram Takipçi
  • WhatsApp+, GBWhatsApp, YoWhatsApp vb. modlanmış çeşitli özellikler sunan sohbet uygulamaları
  • Instagram+ , Instagram Aero vb. modlanmış ve daha fazla özellik sunduğunu iddia eden sosyal medya uygulamaları.

Bu haftaki blog yazımızda sizlere indirilmesi riskli uygulama türlerinden, jailbreak ve root tanımından bahsettik. 

Yazımızı beğendiyseniz buradan bültenimize abone olabilir ve sosyal medya’da blog yazımızı paylaşabilirsiniz.

Ayrıca instagram üzerinden bizi takip ederek güncel, teknolojik haberlere sosyal medya üzerinden de ulaşabilirsiniz.

En yeni ve güncel teknolojik haberler As Bilişim Blog’da!


Neler Yapıyoruz?
Sunduğumuz Hizmetler;